GRATIS verzending ­čÜÉ | Snelle Levering | Scherpe Prijzen | 100% Plezier

Download de online brouwgids hier.

Stappenplan: Hoe brouw ik mijn eigen bier?

Brouwen is erg leuk, leerzaam, en niet moeilijk! Toch willen we je graag op weg helpen met de basisstappen. In deze procesbeschrijving vind je het basisproces voor het brouwen van 5 liter bier. Dit brouwproces helpt je bij het brouwen van je eigen bier.

Brouwproces introductie

Met deze zelfbrouwpakketset kun je je eigen specifieke bier brouwen. Controleer of alle onderdelen aanwezig en in goede staat zijn, en laat het ons weten als er iets ontbreekt of kapot is. Controleer de emmer op lekkages door deze met water te vullen en de kraan te openen. Onthoud de belangrijkste regel: zorg altijd voor netheid en steriliteit! Deze handleiding helpt je om 5 liter smakelijk bier te produceren.

Voorwerk

Een grondige voorbereiding maakt het halve werk. Zorg ervoor dat je beschikt over het volgende materiaal: 2 grote soeppannen (minstens 8 liter per stuk), een vergiet, een waterkoker, een thermometer, weegschaal, roerstok en een hydrometer en maatglas indien deze in je pakket zit. Controleer of je alle ingredi├źnten hebt voor het bier. Dit is mout, hop en gist. Reinig je materiaal grondig met specifieke schoonmaakproducten (dit kan met de bijgeleverde Chemipro Oxi korrels) of warm water en zeep. Spoel goed na en leg alles op een schone doek. Schoon en hygi├źnisch werken is cruciaal tijdens het brouwproces, vooral na het koken en koelen van je “wort”.

Maischen

Vul een pan met kraanwater voor het “maischen”. De benodigde hoeveelheid “maischwater” vind je terug in het recept verderop in dit boekje. Het bijgevoegde maischschema bevat een duidelijk overzicht van de temperaturen die je het gedurende het brouwen moet bereiken. Verwarm het water tot de eerste aangegeven temperatuur, voeg de meegeleverde mout toe en roer het zachtjes door met je roerstok. Volg daarna het maischschema (achterin dit boekje aan de hand van jouw recept). Verwarm in de laatste 10 minuten van het “maischen” een waterkoker of extra (3e) pan tot tussen de 70┬░ en 78┬░ graden. De hoeveelheid water die je moet opwarmen, vind je terug bij het recept achter in dit boekje. Tijdens dit proces worden enzymen geactiveerd die het aanwezige zetmeel omzetten in vergistbare suikers. Aangezien er verschillende enzymen zijn, elk met een optimale temperatuur, maisch je op verschillende temperaturen.

Filtering

Gebruik een vergiet voor het filteren, eventueel met een waszak of kaasdoek als extra filter. Zet je vergiet boven je tweede pan (de “kookpan”) en giet je mout voorzichtig vanuit de “maischpan” door het vergiet in je “kookpan”. Dit filterproces scheidt de suikerrijke en eiwitrijke waterige oplossing (“wort”) van de moutresiduen (“bostel”). Het doel van filteren is het overhouden van zo helder mogelijke wort.

Spoelproces

Begin met spoelen net voordat het filtratieproces is voltooid om te voorkomen dat er lucht/zuurstof bij je bostel komt. Gebruik je roerstok om het bostel gelijkmatig te verdelen over je vergiet. Zorg dat het vereiste “spoelwater” een temperatuur van 78┬░C heeft en giet het langzaam over je bostel. Te koud water laat te veel suikers achter in je mout, terwijl te heet water een negatieve invloed kan hebben op de smaak. Zodra het bostel voldoende is uitgelekt, kun je het laten afkoelen, weggooien en doorgaan naar de volgende stap. Spoelen helpt om zoveel mogelijk vergistbare suikers uit je mout te halen.

Kookproces

Zet het wort zachtjes aan de kook om teveel verdamping te vermijden. Houd het deksel gedeeltelijk van de pan af zodat ongewenste stoffen kunnen verdampen. Roer het mengsel tijdens het koken geregeld. Voeg gedurende het koken hop toe in een of meerdere fasen, afhankelijk van het recept. Je kunt de vereiste hoeveelheid hop en het tijdstip van toevoegen vinden op het kookschema achter in dit boekje. Voeg in de laatste 5 minuten van het koken suiker of andere kruiden toe, opnieuw afhankelijk van het recept. Over het algemeen moet het wort tussen 70 en 90 minuten koken. Het kan zijn dat er net teveel verdampt en dat je niet voldoende overhoud om 5 liter bier te brouwen, in dat geval kun je dit aanvullen met heet water aan het einde.

Schoonmaken

Maak je “maischpan” grondig schoon met warm water en de meegeleverde Oxi korrels. Gebruik deze ook om je andere brouwvoorwerpen te reinigen. Denk hierbij aan de emmer, het kraantje, het waterslot en je thermometer. Spoel alles af met lauwwarm water en installeer het kraantje in je emmer met een rubberen ring aan de binnenzijde. Draai de ring strak aan en sluit het kraantje. Giet het wort voorzichtig in je “maischpan”, waarbij je zoveel mogelijk hopresten en trub (eiwitvlokken die tijdens het koken ontstaan) in je “kookpan” laat. Gedurende het koken worden alfazuren gevormd, die bijdragen aan de aroma’s en bitterheid van je bier.

Afkoelproces & overhevelen

Het is cruciaal om het hete wort snel te koelen na het koken. Vanaf dit moment zijn steriele omstandigheden absoluut noodzakelijk. Werk met schoon en gesteriliseerd materiaal en koel het wort zo snel mogelijk tot 15┬░-25┬░C. Zet je pan in een gootsteen gevuld met koud water, koelblokken en eventueel ijsblokjes. Ververs het koude water regelmatig om het wort sneller te koelen, maar zorg dat er geen water in de pan komt! Controleer regelmatig de temperatuur. Het afkoelproces kan 15 tot 30 minuten duren. Giet het wort vervolgens in de meegeleverde schone, steriele vergistingsemmer, waarbij je probeert zo min mogelijk hopresten en trub mee te gieten. Als je een hydrometer hebt, meet dan het begin SG (soortelijk gewicht) en noteer de waarden. Het verschil tussen het begin SG (voor de gisting) en het eind SG (na de gisting) geeft een indicatie van de mate van gisting en het geschatte alcoholpercentage. De genoemde SG-waarden zijn slechts indicaties en kunnen in werkelijkheid vari├źren. Giet het wort niet terug in de emmer om besmetting te voorkomen! Voeg nu 5 gram gist toe en roer goed door. Sluit de emmer luchtdicht af en plaats het waterslot (┬ż gevuld met water) in het gat van het deksel.

Gistingsproces

Plaats de emmer 2 tot 3 weken in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 20┬░ en 22┬░C. Na ongeveer 10 uur begint de hoofdgisting, wat te merken zal zijn aan het borrelen van het waterslot. Zelfs als er geen activiteit zichtbaar is, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat er niets gebeurt. Na enkele dagen zal de hoofdgisting overgaan in de nagisting. Meet na 2 tot 3 weken het eind SG. De hoofdgisting is voltooid als het eind SG twee dagen constant blijft. Bereken het alcoholpercentage met de formule: ((begin SG – eind SG) x 0.136) + 0.3. Als je geen hydrometer hebt, kun je ervan uitgaan dat de gisting na 3 weken is voltooid.

Bottelen in de fles

Het bottelen van je gebrouwen bier komt na de vergisting en het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Te vroeg bottelen kan resulteren in een overmatige koolzuurdruk, wat kan leiden tot ongewenste bierfonteinen of zelfs exploderende flessen. Indien er veel bezinksel in je emmer aanwezig is, kun je voorzichtig het bier overgieten in een schone, gesteriliseerde pan, zodat het resterende bezinksel achterblijft. Reinig vervolgens de emmer en giet je bier terug. Vervolgens is het tijd om suikersiroop aan je bier toe te voegen, dit kun je bereiden door suiker in kokend water op te lossen. Voor elke liter bier die je hebt, gebruik je 15 ml water met 6 gram suiker. Stel je hebt 5 liter bier gebrouwen, dan start je met 30 gram suiker en vul je dit aan met water tot je 75 ml suikersiroop hebt. Breng dit kort aan de kook. Voeg deze afgekoelde suikersiroop toe aan je emmer. Dit zal zorgen voor de tweede fermentatie in de fles. Gebruik het tapkraantje om je (gereinigde en gesteriliseerde) flesjes te vullen tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Sluit de flessen met een kroonkurkapparaat en kroonkurken (of gebruik beugelflessen), keer ze even om en zet ze vervolgens weg bij 20┬░C voor 2 tot 3 weken. Je kunt dan proberen een fles te openen, maar geduld wordt beloond; hoe langer je wacht, hoe beter de smaak ontwikkelt! Let op: wanneer je een fles opent, kan er soms “Gushing” optreden – dit is wanneer een grote hoeveelheid schuim plotseling uit het flesje spuit. Dit kan wijzen op een infectie of een te vroeg gebotteld bier. Open daarom altijd je eerste flesje boven de gootsteen voor de zekerheid.